ASLANIM BENİM BEEE

ASLANIM BENİM BEEE
ERKEK ASLAN

4.05.2009

BUKALEMUN (RENK SİHİRBAZI KERTENKELELER)

BİR ÇOK İNSAN'BUKALEMUN'KERTENKELELERİN İÇİNDE BULUNDUĞU ORTAMA GÖRE RENK DEĞİŞTİRDİĞİNE İNANIYOR.BENCE BU RENKLERİ ÇEVREYE GÖRE DEĞİŞTİRİYOR VE GİZLENİYOR.BUKALEMUN AĞAÇLARDA YAŞAYIP BULDUĞU BÖCEKLERLE BESLENİRMİŞ.AVINI UZUN İNCE DİLİYLE YAKALAR.BUKALEMUNUN DİLİNİ YILANA BENZETEBİLİRİZ.NEYSE.
BUKALEMUNLARIN DİLLERİYLE KUŞ YAKALADIĞI BİLE GÖRÜLMÜŞ......

3.05.2009

TİLKİ'NİN GENİŞ ÖZELLİKLERİ

Özellikler
Kızıl tilki 75 cm uzunluğuna (+40 cm kuyruk), 40 cm boyuna ve 7-9 kg ağırlığa varır. Üst kısmı kızıl, alt kısmı beyaz, bacaklarının alt kısımları siyah renk olur. Renklerinde yöresel olarak farklar olabilir; bazen üst kısmı kavuniçi ya da kahverengimsi kırmızı ve alt kısmı kar beyazı ya da gri renk olabilir. Sırtında siyah bir çizgisi olan kızıl tilkiler, ya da tamamen gri veya siyah renk olanlarına da rastlanılabilir.

Dağılımı
Kızıl tilki çok geniş bir coğrafyada yaygındır; Avrupa, Asya, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika. 19'ncu yüzyılda ingilizlerin av hayvanı olarak Avustralya'ya götürmüş oldukları kızıl tilkiler orada çok hızlı yayılıp günümüze kadar hala önemli ekolojik bir sorun olmuş, Avustralya'nın birçok yerli küçük hayvanlarının neslini tüketmişdir.

Yaşam alanı
Kızıl tilki çok farklı yaşam alanlarına ayak uydurabildiği için kendisine farklı alanlarda rastlanılabilir. Özellikle ormanlarda, kırlarda, tarlalarda yaşamayı tercih eder, ama şehirlerin kenarlarında ve hatta şehirlerin içlerinde günden güne daha sık kızıl tilkiye rastlanılmaktadır. Kızıl tilki şehirlerdeki güvercin,keme,fare ve tavşan populasyonunu kontrol altında tutar ve böylece insanlar için faydalı olur.

Yaşam şekli
Kızıl tilkiler geceleri ava çıkan omnivor hayvanlardır. Yavrusuna avlamayı öğreten dişi tilkilerin haricinde genelde yalnız ava çıkarlar.

Beslenme
Hızlı bir ısırık ile çoğunlukla kemiricilerden oluşan kurbanlarını öldürürler. Birçok ayrı küçük hayvanlar, bitkisel gıda ve leş ile beslenirler. Yuvalarını yerde kuran kuşlar,tavuksular tavşanlar, böcekler,balıklar ile de beslenebilirler. Çok nadir olarak geyik ya da domuz yavrularını avlarlar ve çok zor zamanlarda amfiloyum ve sürüngen türleride yiyebilirler. Tilkilerin kümeslere girip tavuk çalmalarıda meşhurdur. Bazı tilkiler karayollarını takip eder ve otomobillerin ezdiği hayvanların leşleri ile beslenirler.

Üreme
Kızıl tilki yavruları
Kızıl tilki senenin büyük bir bölümünü yalnız geçirir. Orta Avrupa'da Ocak-Şubat aylarında, Güney Avrupa'da Aralık-Ocak aylarında üreme zamanlarıdır. Bu zaman sürecinde erkek tilki bir dişiye kur yapar ve onunla çiftleşir. Erkek hayvan dişinin yanında kalır ve yavruların bakımında yardım eder.
50 gün süren bir gebelikten sonra 3-5 yavru dünyaya gelir (nadiren sadece 1, ya da 13 yavru olabilir). Yavrular ömürlerinin ilk iki haftası boyunca kördürler ve 4-6 hafta boyunca emzirilirler. Bir ay sonra ilk kez mağaradan dışarı çıkarlar.
Eğer dişi tilki herhangi bir nedenden dolayı ölecek olursa, yavruların bakımını erkek tilki yalnız başınada yürütebilir.
Yavrular dört hafta sonra annelerinden bağımsızlığa, ve 10 ay sonra üreyebilecek olgunluğa ulaşırlar. Bir yaşına varınca annelerini terk ederler. 12 yaşına kadar yaşayabilirler.

2.05.2009

KURTUN ÖZELLİKLERİ

Daha yakından incelendiğinde vücudunun köpekten daha uzun, göğsünün daha yüksek ve daha ince olduğu görülür. Kurtların kafası büyük, kulakları kısa, püsküllü kuyrukları vücutlarının üçte biri uzunluktadır. Renkleri alt türlerine göre yöresel olarak değişir, beyaz, krem rengi, sarımsı, kızıl, gri ve siyah olabilir.
Avrupa'nın ve Asya'nın fazla sıcak olmayan bölgelerinde bozkurtlar çoğunluktadır. Daha kuzeye gidildiğinde siyah ve beyaz renkli kurtlara rastlanır.
Kurtların boyutları da yöresel olarak değişir:
En büyük kurtlar Letonya, Beyaz Rusya, Alaska ve Kanada'da görülür, 160 cm vücut uzunluğuna (+ 52 cm kuyruk) ve ayakta dururken 80 cm boya erişirler. Bu kurtlar 80 kg ağırlığa kadar ulaşabilir.
En küçük kurtlar Ortadoğuda ve Arap Yarımadasında bulunur, ancak 80 cm vücut uzunluğuna (+ 29 cm kuyruk) ve 20 kg ağırlığa ulaşırlar.ömürlei 24 yıldır.

Köpek ile Kurt Arasındaki Farklar
Genelde kurtları köpeklerden ayırt etmek mümkündür, ama bazen bir türün kurt olduğunu tespit etmek çok zor olabilir.
Kurtlar kuyruklarını çoğu zaman yatay ya da hafif dik tutarlar ama köpeklerin kuyrukları çoğu zaman dik ya da kıvrık durur.
Özellikle kafatasları çok farklıdır: Göz yüksekliği, kulak içi, Praesphenoid, Basis vomerus, Fissura petrobasialis, çene ve kesicı dişler kurtlarda ve köpeklerde birbirinden farklıdır.
Kurtlar senede bir kez yavru yapar, köpekler ise çoğunlukla iki kez yavrular.
Bir ayak izinin kurda mı yoksa köpeğe mi ait olduğu, izlerin sayısı ile tespit edilebilir. Kurtlar arka ayakları ile ön ayaklarının bastığı noktaya basarlar. Hatta birden fazla kurt birlikte yürüdüğünde arka arkaya gidip öndekinin izlerine basarlar. Böylece izlerin tek bir kurda ait olduğu zannedilebilir. Köpekler ise arka ayaklarıyla ön ayaklarının bastığı noktanın arasına basarlar.
kurtlar daha zekilerdir köpekler ise dah mazlumdurlar kurtlar çoqunlukla ve genelde evcilleştirilemezler köpekler ise evcilleşirler ve bu kurtlar genelde dağlık alanlarda yaşar

Dağılımı
İnsanlar tarım ve sürü hayvancılığını geliştirmeden evvel, kurt, dünyanın en yaygın yırtıcı hayvanıydı. Tüm Avrasya'da, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika'da yaygındı. Ancak özellikle Batı Avrupa gibi yoğun yerleşim olan gelişmiş ülkelerde insanlarca soyu tüketildi. Günümüzde Doğu Avrupa, Balkan yarımadası, Kanada, Sibirya, Moğolistan ve İran'da kurtların bulunduğu büyük bölgelere rastlanır. Bunların dışında sadece, yalıtılmış (bazen 100'den az hayvan bulunan) ufak bölgeler bulunur.
Çok iyi uyum sağlayabilen bir hayvan olan kurt, kuzey kutbunun buz çöllerinden, Orta Asya'nın ve Kuzey Amerika'nın kum çöllerine kadar farklı habitatlarda yaşayabilir. Çoğu kurt, bozkırlarda ve ormanlarda yaşar. Erken çağlardan beri insanların sahip çıktığı açık alanlardan ormanlara kaçması yüzünden bir orman hayvanı olarak tanınmıştır.

ZÜRAFANIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

Erkeklerinin boyu 4.4 ve 5.5 metre boyunda olup 1.5 ton ağırlığındadır. Bügüne kadar kayıt edilmiş en büyük zürafa 5.87 m. olup 2 ton ağırlığındadır. Dişiler ise 1 2 feet gibi yüksekliğe sahiptir ve erkeklere göre daha hafiftir. Dişiler genellikle erkeklerine göre hafif ve daha kısa olurlar. Her iki cinsinde boynuzları vardır, dişilerin boynuzu daha kısadır. Boynuzları kemikleşmiş kıkırdaktan oluşmuştur ve ossiconesden çağırıştırılır. Erkekler yaşlandıkça kafasındaki boynuzlarıda kalsiyum etkisiyle gelişir. Zürafaların derilerini kaplayan siyah noktalar bulunmaktadır. Karınları vücutlarında olmasına karşın ayrıktır. Bu noktalar zürafanın desenleridir. Zürafaların ses telleri yoktur. 35 cm uzunluğunda siyah bir dile sahiptirler.Boyunlarının uzun olması bakımından kafa kısmınada kan gitmesi için çok buyuk kalplere sahiplerdir

1.05.2009

BİR KERE DE HAYVANLARDAN BAHSETMİYİM

BENİM EN SEVDİĞİM ŞARKI BU YA SİZİN?

ÇITA NIN ÖZELLİKLERİ

ARKADAŞLAR ÇITA DÜNYA'NIN EN HIZLI KOŞAN HAYVANIDIR.VE BİR ARKADAŞIM BANA SORDU Kİ:
EMRE;ÇANAKKALE'YE İLK ÖNCE GİDEN BİR ARABA MI OLUR? YOKSA BİR ÇITA MI?
BEN CEVAPLADIM:
CESUR BİLİMCİ;ASLINDA ÇITA DAHA HIZLI AMA ÇITA BELLİ BİR SÜREDEN SONRA YORULUR BU YÜZDEN DE ARABA ÇANAKKALE'YE DAHA ÖNCE GİDER.
BEN DOĞRU MUYUM?
YOKSA YANLIŞ MIYIM?
ÇITALAR HIZLI KOŞTUKLARI İÇİN AVINI HEMEN ÖLDÜRMEK ZORUNDA ÇÜNKÜ ÇITA HIZLI KOŞTUĞU İÇİN VÜCUT ISISI DA ÖLÜMCÜL DENEY DE OLUYOR.BU YÜZDEN ÇITALAR AVLARININ SADECE YARISIN DA BAŞARILI OLABİLİYOR.BİR DE ÇITALAR HIZLI KOŞTUKLARI İÇİNDE KEMİKLERİ ÇOK İNCE OLUYOR.MESELA ÇITA AVLANMIŞ AVINI YİYİYOR ORADAN BİR SIRTLAN GEÇERSE ÇITA KAÇMAK ZORUNDA ÇÜNKÜ SIRTLAN ÇENESİ ÇOK GÜÇLÜ ÇITANIN O İNCE KEMİĞİ SIRTLANIN O GÜÇLÜ ÇENESİNE DAYANAMIYACAĞI İÇİN SIRTLANDAN KAÇMAK ZORUNDA VE TABİKİ DE BİR ÇITA BİR SIRTLANDAN KOLAYCA KAÇABİLECEK BİR KAPASİTEDEDİR.MESELA BİR ASLAN İLE BAŞ ÖLÇÜŞEBİLİR Mİ?AMA YAVRULARI İÇİN HERŞEYİ YAPAR.