ASLANIM BENİM BEEE

ASLANIM BENİM BEEE
ERKEK ASLAN

28.04.2009

BU SEFERDE PİTON

Genel bilgiler
Yılanlar, genellikle üç metre öteyi göremezler. Koku almada burun deliklerini değil dillerini kullanırlar. Uzun ve çatallı dillerinin her iki ucu havadan ve yerden gelen kimyasal kokuları alır. İçeri çekildiğinde dil ucundaki kokular damaktaki jakobson organında duyu haline dönüştürülür. Engerek yılanları zehirledikleri avının izini dilleriyle takip ederler ve ölüsünü bularak yutarlar. Yılanların burun delikleri, ağız kapalıyken alt çenedeki hava borusunun üzerine geldiğinden ağızlarını açmadan solunum yaparlar. Avlarını yutarken ağız açık olduğundan burun deliklerinin hava borusuyla ilgisi kesilir. Böyle zamanlarda, vücutlarında bulunan hava torbalarındaki yedek havadan faydalanırlar. Çoğu yılanın sadece sağ akciğeri gelişmiş, diğeri adeta kaybolmuştur. Boa ve piton yılanlarında sol akciğerler küçüktür. İri avların yutulması uzun sürdüğü zaman ağız tabanında bulunan soluk borusunun girişi ağızdan dışarı çıkarılabilir. Bu özellik büyük hayvanları yemek için bir adaptasyondur, yılana ağız dolu olduğunda dahi nefes alma imkânı sağlamaktadır.
Yılanlar dış kulakları olmadığından uzun zaman sağır zannedilmiştir. Aslında çeneleriyle kulakları arasında kemik bağlantıları olduğundan, üzerinde bulundukları toprağın yansıttığı sarsıntıları kolayca işitirler. Çenesini yere koyan çıngıraklı bir yılan çok uzaktan gelen bir atın ayak seslerini bile kolayca duyabilir. Yılanların bulunabildiği arâzilerden geçen bir insan, gürültülü ayak darbeleriyle yürüdüğünde hiçbir yılana rastlamaz. Bazı yılanların göz ve burunları arasında ince zarlı iki çukur bulunur. Bunlar, sıcak kanlı hayvanların vücutlarından yayılan ısı dalgalarını (infrared) tespit ederler. Bunların sayesinde avlarını karanlıkta bile bularak takip ederler.
Yılan zehiri av etini eritmeye yarayan kuvvetli bir sindirim sıvısıdır. Zehirsiz yılanlarda bile zehirli olan kuvvetli bir sindirim sıvısı vardır. Ağızlarına parmak sokulduğunda veya dişlendiğinde tükürüklerinden dolayı yanma ve şişme yapar. Dişleri sökülen zehirli yılanlarda dişler tekrar sürer. Yılanların renkleri ve boyları çeşitlidir. Zehirli yılanların başları üçgen ve kuyrukları küt olduğu söylenirse de bunlar kesin belirtiler olamaz. Her yılanı zehirli kabul ederek onlardan sakınmak gerekir.

Üreme
Yılanlar yumurtlayarak ürerler. Yumurtalardan ergine benzer yavrular çıkar. Bunlar hemen başlarının çevresine bakarlar. Boa, anakonda ve engereklerin çoğu yavrularını doğurur. Bunlar gerçek doğum değildir. Yumurtalar ana karnında gelişip açıldığından doğum gibi görülür. Buna “ovoviviparite” denir. Gebelik süresi 2 aydır.

Sınıflandırma
Üst familya: Booidea
Aniliidae
Anomochilidae
Boidae
Bolyeriidae
Cylindrophiidae
Loxocemidae
Pythonidae
Tropidophiidae
Uropeltidae
Xenopeltidae
Üst familya: Typhlopoidea
Anomalepididae
Leptotyphlopidae
Typhlopidae
Üst familya: Colubroidea
Acrochordidae
Atractaspididae
Colubridae
Elapidae
Hydrophiidae
Viperidae

6 yorum:

  1. FATİHİM YILANLARDAN VE HELE DE PİTONLARDAN HİÇ HAZ ALMAM. OKUDUĞUM BİLGİLER HİSLERİMİN NE KADAR DOĞRU OLDUĞUNU KANITLADI DOĞRUSU. ELİNE SAĞLIK. DERLEME GÜZEL.
    AMA BEN SENDEN DE CÜMLELER DUYMAK İSTİYORUM. BİR KİTAPLA DAHİ OLSA, NAZAN BEKİROĞLU OKUYAN BİRİ, ARADA BİR YAZMALI DİMİ AMA :)

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. ABLA VALLA SIRASIYLA YAPIYORUM BİLİYOSUN BAZILARINDA MAALESEF KOPYALIYORUM AMA ÇOĞUNLUK OLARAK DA YAZMAYA ÇALIŞIYORUM AMA SANA SÖZ VERİYORUM Kİ GÜNLERDEN BİR GÜN NAZAN BEKİROĞLU HAKKIN DA SİZE BİLGİLER VERECEĞİM HEM DE DERLİ TOPLU KENDİ KAFAMDA NE KALDIYSA HE BU ARADA NAZAN BEKİROĞLUNUN BİR KİTABI VAR YUSUF İLE ZÜLEYHA DİYE ONUN HAKKINDA DA BİLGİ VEREBİLİRİM İSTERSENİZ:)

    YanıtlaSil
  4. O kitabı bitirdiğinde biz de okuyalım Fatih'çim

    YanıtlaSil
  5. BİTTİ VALLA DERYA ABLA BEN ABLAMA VERDİM:)

    YanıtlaSil
  6. AMA ABLAM 1-2 HAFTA İÇİNDE BİTİRİR:))))))))))))))))))))))

    YanıtlaSil